Zene
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége a „Bartók 135” program keretében Bartók Béla tiszteletére képzőművészeti pályázatot hirdetett az alapfokú művészeti iskolák tanulóinak.
A pályázat célja a zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató életpályájának és műveinek, a tágabb tanulói körben való megismertetése és komplex művészeti feldolgozása volt; témája az egyik művére illusztráció készítése és/vagy a választott zenemű hatására képzőművészeti alkotás létrehozása.
A képzőművészeti pályázat négy korcsoportban és három (grafika, festészet, szobrászat) kategóriában került meghirdetetésre.
Az alkotások bármilyen szabadon választott grafikai, festészeti vagy szobrászati technikával, anyagokkal készülhettek.
 

A pályázatra több mint 360 gyermekalkotás érkezett. Az elődöntők során az országban korábban több helyszínen regionális vagy kerületi pályázatot és kiállítást is rendeztek.
 
A szakmai zsűri - Nagy Előd festőművész, Szilágyiné Jéger Teréz művésztanár és Kissné Breczek Margit MZMSz képző- és iparművészeti ág elnökhelyettese -, Arany-, Ezüst-, Bronz Oklevelekkel, Különdíjakkal, Dicsérettel jutalmazta a legkiemelkedőbb alkotásokat, iskolákat, tanárokat.

A pályázat díjkiosztására, illetve a díjazott műveket bemutató kiállítás megnyitására 2017. március 24-én, a Budapest XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában került sor. A kiállítást Tigelmann Józsefné, az MZMSz tiszteletbeli elnökhelyettese nyitotta meg.

A tárlaton Bartók műveinek - egyebek mellett - A kékszakállú herceg vára, Fából faragott királyfi, Csodálatos mandarin, Cantata Profana, Este a székelyeknél, Mikrokozmosz valamint a népdalgyűjtések képzőművészeti feldolgozásait láthattuk. A technikában is nagyon gazdag kiállítás - egyedi grafitceruza rajz, tollrajz, tusrajz, papírnyomat, linómetszet, akvarell, diópác, tempera, kollázs, terrakotta szobor, kerámia - április végéig látható.
 
A pályázat díjazott munkáiból színes molinó sorozat készült, amelyek az ország 21 településén és 33 iskolájában mutattak be művésztanárok, komplex zenei és képzőművészeti rendezvényeken.
 
 
 
Molinó sorozat (10)
 
 
 
 

 
 
 
emmi logo
 
Lap teteje